News Mehedinti

The Telegraph: „Moldova o duce mai bine decât Bulgaria!“

The Telegraph: „Moldova o duce mai bine decât Bulgaria!“

Data: 25-2-2013

„Să dăm foc monopolurilor!“ este sloganul manifestaţiilor fără precedent din Bulgaria îndreptate contra austerităţii, politicienilor şi sărăciei. Pentru presa din Marea Britanie cazul Bulgariei este un argument în plus pentru a demontra că ţările din afara Uniunii Monetare Europene o duc mai bine decât cele ce fac parte din ea.

Protestele contra scumpirii energiei electrice şi sărăciei din Bulgaria au atras atenţia mass mediei internaţionale. Pentru presa din Marea Britanie, cazul este un nou prilej de a face comparaţii în defavoarea ţării balcanice, dar şi a întregii Uniuni Europene. 

"O problemă majoră notorie care frânează progresul economic al Bulgariei este corupţia. Un alt impediment ar fi ancorarea cursului de schimb al levei de euro, tocmai sistemul pe seama căruia este pusă stabilitatea financiară a ţării", scrie publicaţia britanică The Telegraph. Prin ancorarea levei, Bulgaria şi-a construit un culoar rapid de propagare a turbulenţelor din zona euro, apreciază editorialistul Ambrose Evans-Pritchard.

"Turcia o duce mult mai bine, la fel şi Ucraina şi Moldova. Lecţia este că dacă vrei să prosperi ca economie în dezvoltare la periferia Europei trebuie să stai departe de proiectul uniunii monetare", afirmă jurnalistul de la The Telegraph, publicaţie cu o politică editorială fecvent îndreptată contra zonei euro.

Spre deosebire de alte ţări est-europene din cadrul UE, precum România, Ungaria şi Letonia, Bulgaria a intrat în criza economică cu un buget echi­librat şi nu s-a văzut forţată să ceară ajutoare financiare de la FMI şi UE. Dar salariile şi pensiile bulgarilor au fost îngheţate de guvernul lui Boiko Bo­risov şi în aceste condiţii populaţia face cu greu faţă creşterii costurilor aduse de criza eco­no­mică. Scumpirea bruscă a energiei din această iarnă a fost picătura care a umplut pa­harul şi i-a făcut pe bulgari să iasă în stradă. Rezultatul a fost demisia Guvernului şi renunţarea la majorări de tarife.

Adevarul.ro