News Mehedinti

Tu știi care este importanța PLĂCII DE BAZĂ pentru un calculator?

Data: 8-11-2021

O placă de bază, cunoscută È™i sub numele de „placă principală”, este punctul central al circuitului, care permite conectarea între toate componentele unui calculator. De asemenea, permite acestora (precum unitatea centrală de prelucrare, placa video, hard diskul È™i memoria) să primească energie de la sursa de alimentare ataÈ™ată.

Pentru a înÈ›elege mai bine cum funcÈ›ionează ele, este esenÈ›ial să cunoÈ™ti câteva informaÈ›ii de bază. Dacă te întrebi ce trebuie să È™tii despre plăcile de bază, citeÈ™te în continuare acest articol È™i, la final, vei cunoaÈ™te cele mai importante aspecte despre acest element de bază pentru un calculator.

Iată cele mai importante informații despre o placă de bază:

Forma È™i aspectul plăcii de bază se numesc factor de formă. Factorul de formă acÈ›ionează ca un standard pentru definiÈ›ia plăcii de bază. Acesta determină sursa de alimentare, tipul carcasei È™i locul în care se vor potrivi componentele individuale. Cel mai popular factor de formă al plăcii de bază este ATX, deoarece reduce mult dimensiunea plăcii.

Placa de bază conÈ›ine câteva componente integrate situate la bord, cum ar fi chipset-ul, semiconductorul metal-oxid complementar, BIOS-ul È™i magistrala de sistem. Placa de bază conÈ›ine, de asemenea, numeroase prize È™i porturi, inclusiv PCI, AGP, IDE, USB È™i sloturile de memorie sau RAM.

O placă de bază controlează fluxul de date externe prin porturi precum USB și IDE și ghidează datele către hard disk. Funcția principală a plăcii de bază este de a ține cipul microprocesorului (de exemplu, Intel Pentium 4, Intel Celeron și AMD Athlon). De asemenea, aproape toate componentele care ajută la funcționarea computerului sunt fie părți ale plăcii de bază, fie sunt conectate la aceasta.

Indiferent dacă componentele sunt mici sau mari, acestea vor fi conectate pentru a asigura performanÈ›a de succes a procesorului. De asemenea, oferă acces complet la toate resursele computerului atunci când sunt necesare.

În afară de componentele externe, placa de bază în sine constă din diverse componente, cum ar fi magistralele care transportă semnale de la un controler la celălalt, mai multe controlere precum Northbridge È™i Southbridge.

Placa de bază constă È™i dintr-un cip BIOS care îndeplineÈ™te toate sarcinile importante È™i controlează setările computerului. Este imposibil să porneÈ™ti computerul fără cipul BIOS. Acesta este primul program accesat de procesor când porneÈ™ti computerul. FuncÈ›ia sa principală este de a gestiona fluxul de date de la tastatură, mouse È™i alte surse de intrare È™i de ieÈ™ire, cum ar fi monitorul.

Placa de bază controlează cu atenÈ›ie expansiunea hardware. Această capacitate variază între diferitele plăci de bază, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te aÈ™tepÈ›i ca fiecare placă de bază să vină cu aceeaÈ™i capacitate de extensie hardware. Când cumperi o placă de bază mare, vei obÈ›ine mai multe sloturi de expansiune È™i, pe de altă parte, dacă placa de bază este de dimensiuni mici, va veni cu foarte puÈ›ine sloturi de expansiune.

Dacă doreÈ™ti să conectezi dispozitive de stocare externe È™i hardware extern, cum ar fi un mouse È™i o tastatură, atunci vei obÈ›ine È™i porturi externe pentru conectarea acestor dispozitive. Toate aceste dispozitive sunt apoi controlate de placa de bază, astfel încât aceasta să poată avea È™i control asupra expansiunii hardware.

Placa de bază este o componentă foarte importantă a computerului fără de care nu vei putea folosi computerul în mod eficient. Ea conectează diferite componente ale computerului È™i facilitează comunicarea între ele. Dacă ai nevoie de o placă de bază nouă, poÈ›i găsi mai multe modele la Forit.ro

Sursa foto: Shutterstock.com