News Mehedinti

TVA va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare

TVA va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare

Data: 7-4-2015

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, inclusiv la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta. Decizia premerge cu şase luni reducerea generală a TVA la 20%.

Taxa pe valoare adăudată (TVA) va fi redusă de la 1 iunie 2015 pentru toate alimentele, fara diferenţieri, pentru băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentatie publică, prin ordonanţă de urgenţă.


DOCUMENTUL GUVERNULUI

Victor Ponta a precizat că prin reducerea TVA la alimente, cota medie a acestei taxe ajunge la 17,5%, mai mic decât nivelul TVA din statele Uniunii Europene din vecinătatea noastră. "Au existat consultări cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Nu o să ne aşteptăm la foarte multe felicitări, dar este important că au înţeles strategia noastră pe termen mediu şi lung", a spus premierul adăugând că reducerea era unul ultimul obiectiv major al programului de guvernare.

Ponta a spus că pe primul trimestru există deja încasări suplimentare la bugetul de stat de 5 miliarde de lei, adică exact nivelul estimat al impactului reducerii TVA la alimente. "Nimeni nu poate spune că este o aventură. Este o măsură sustenabilă din punct de vedere economic", a declarat şeful Guvernului.

Reducerea va fi resimţită rapid de către populaţie, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creştere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură şi în industria agroalimentară.

"Ne menţinem intenţia ca de la 1 ianuarie 2016 să fie redusă întreagă taxă pe valoare adăugată la 20%", a mai spus primul-ministru.


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus