News Mehedinti

TVA va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare

TVA va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare

Data: 7-4-2015

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, inclusiv la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta. Decizia premerge cu şase luni reducerea generală a TVA la 20%.

Taxa pe valoare adăudată (TVA) va fi redusă de la 1 iunie 2015 pentru toate alimentele, fara diferenţieri, pentru băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentatie publică, prin ordonanţă de urgenţă.


DOCUMENTUL GUVERNULUI

Victor Ponta a precizat că prin reducerea TVA la alimente, cota medie a acestei taxe ajunge la 17,5%, mai mic decât nivelul TVA din statele Uniunii Europene din vecinătatea noastră. "Au existat consultări cu Banca NaÅ£ională, Fondul Monetar InternaÅ£ional ÅŸi Comisia Europeană. Nu o să ne aÅŸteptăm la foarte multe felicitări, dar este important că au înÅ£eles strategia noastră pe termen mediu ÅŸi lung", a spus premierul adăugând că reducerea era unul ultimul obiectiv major al programului de guvernare.

Ponta a spus că pe primul trimestru există deja încasări suplimentare la bugetul de stat de 5 miliarde de lei, adică exact nivelul estimat al impactului reducerii TVA la alimente. "Nimeni nu poate spune că este o aventură. Este o măsură sustenabilă din punct de vedere economic", a declarat ÅŸeful Guvernului.

Reducerea va fi resimÅ£ită rapid de către populaÅ£ie, în condiÅ£iile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creÅŸtere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură ÅŸi în industria agroalimentară.

"Ne menÅ£inem intenÅ£ia ca de la 1 ianuarie 2016 să fie redusă întreagă taxă pe valoare adăugată la 20%", a mai spus primul-ministru.