News Mehedinti

Vacanță cu sau fără bebeluÈ™? ExperÈ›ii dezvăluie 5 motive pentru care este mai bine să îl iei pe cel mic în concediu!

Data: 6-8-2020

Prima vacanță a bebeluÈ™ului reprezintă întotdeauna un prilej de anxietate pentru părinÈ›i È™i de căutări asidue pe Internet. Răspunsurile la zecile de întrebări puse rudelor, medicilor È™i prietenilor care au trecut deja printr-o astfel de experiență nu vor fi niciodată suficiente: de ce are nevoie cel mic? Este mai bine să vină în concediu sau să rămână acasă, È›inând cont că, oricum, vârsta lui este prea fragedă pentru a-È™i aminti momentele frumoase petrecute cu familia? 

Acest subiect rămâne în continuare îndelung dezbătut, iar pe marginea sa există numeroase opinii, dintre care unele contradictorii. Pentru a veni în ajutorul părinÈ›ilor, specialiÈ™tii au realizat un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că o vacanță în trei este benefică tuturor membrilor familiei È™i că este de preferat ca cel mic să nu fie exclus atunci când se organizează concediul mult visat.

5 motive pentru care părinÈ›ii ar trebui să ia bebeluÈ™ul în vacanță

Acesta are o valoare inestimabilă. Cei mici cresc repede È™i, de aceea, un singur moment din viaÈ›a lor la care mama sau tatăl nu au fost martori nu va mai putea fi recuperat niciodată. În primii ani din viață, copiii încep să descopere È™i să exploreze lumea. Pe scurt, tot ceea ce fac reprezintă pentru ei o experiență nouă, nemaiîntâlnită: contactul cu diferite obiecte, cu animalele, primele cuvinte È™i mersul de-a buÈ™ilea. Niciun părinte nu È™i-ar dori să piardă astfel de clipe irepetabile, care întăresc legăturile familiale.  

În primul rând, este important de subliniat că imaginaÈ›ia È™i fantezia nu sunt acelaÈ™i lucru. Prima se dezvoltă în momentul în care cel mic este capabil să elaboreze informaÈ›ii privind lumea înconjurătoare È™i să îÈ™i formeze impresii referitoare la aceasta, a doua reprezintă un proces spontan de care părinÈ›ii sunt responsabili È™i care are loc atunci când ei îi prezintă bebeluÈ™ului, indiferent de vârstă, diferite scenarii cognitive: obiecte, cântece, poveÈ™ti, imagini. Astfel, schimbarea temporară a mediului nu poate fi decât benefică pentru el. 

Înlăturarea amintirilor din primii trei ani de viață este cunoscută drept amnezia copilăriei sau infantilă. Când vine vorba de domeniul psihologiei, însă, nu se poate afirma că există certitudini. Astfel, studiile recente au demonstrat că în anumite cazuri pot fi păstrate în minte imagini chiar È™i de la o vârstă foarte fragedă.

În plus, capacitatea de memorare a faptelor de către copii poate fi influenÈ›ată de părinÈ›i prin diferite tehnici pe care psihoterapeuÈ›ii le recomandă, cum ar fi repovestirea experienÈ›elor. Dacă mergi cu cel mic la mare, de exemplu, la finalul vacanÈ›ei îi poÈ›i vorbi cât poÈ›i de des despre momentele petrecute împreună, astfel încât acestea să se transforme într-o amintire autentică È™i să nu rămână o înÈ™iruire de senzaÈ›ii care vor dispărea odată cu trecerea timpului.

Cei mici pot percepe foarte uÈ™or grijile È™i anxietatea adulÈ›ilor. Când părinÈ›ii se simt în largul lor, È™i bebeluÈ™ul este liniÈ™tit. AÈ™adar, nu ai de ce să crezi că o călătorie nu va fi benefică pentru el. În plus, copiii reuÈ™esc să se adapteze extrem de rapid la mediile È™i situaÈ›iile noi È™i, contrar a ceea ce se crede, drumurile cu diferite mijloace de transport nu le fac rău, atât timp cât sunt respectate anumite reguli. Dacă în avion ai o geantă cu toate lucrurile necesare pentru el, iar în maÈ™ină faci pauze la interval de 2-3 ore È™i îi asiguri cel mai bun sistem de siguranță, cum ar fi scaunele auto de la Babyneeds, nu ai niciun motiv de îngrijorare. AÈ™adar, atunci când tu nu te agiÈ›i, È™i el rămâne calm.

Orice părinte care È™i-a lăsat copilul în grija altcuiva, cunoaÈ™te acea neliniÈ™te care îl împiedică să profite la maximum de vacanță. Indiferent de cât de mult ai încerca să te detaÈ™ezi, mintea îÈ›i va rămâne oricum la cel mic, chiar È™i atunci când È™tii că se află pe mâini bune. Din păcate, aceste preocupări vor face astfel încât să nu te bucuri pe deplin de concediu, oricât de scurt ar fi. AÈ™adar, singura soluÈ›ie pentru a scăpa de anxietate este ca bebeluÈ™ul să călătorească cu tine.

În concluzie, poÈ›i să laÈ™i orice grijă deoparte. Oriunde s-ar afla, cel mic se simte bine È™i în siguranță alături de părinÈ›i È™i se poate adapta cu uÈ™urință la un nou mediu. Pe scurt, nu ai niciun motiv pentru care să-È›i fie teamă È™i să nu profiÈ›i de restul zilelor de vară!

Sursa foto: storyblocks.com