News Mehedinti

Vacanță cu sau fără bebeluș? Experții dezvăluie 5 motive pentru care este mai bine să îl iei pe cel mic în concediu!

Data: 6-8-2020

Prima vacanță a bebelușului reprezintă întotdeauna un prilej de anxietate pentru părinți și de căutări asidue pe Internet. Răspunsurile la zecile de întrebări puse rudelor, medicilor și prietenilor care au trecut deja printr-o astfel de experiență nu vor fi niciodată suficiente: de ce are nevoie cel mic? Este mai bine să vină în concediu sau să rămână acasă, ținând cont că, oricum, vârsta lui este prea fragedă pentru a-și aminti momentele frumoase petrecute cu familia? 

Acest subiect rămâne în continuare îndelung dezbătut, iar pe marginea sa există numeroase opinii, dintre care unele contradictorii. Pentru a veni în ajutorul părinților, specialiștii au realizat un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că o vacanță în trei este benefică tuturor membrilor familiei și că este de preferat ca cel mic să nu fie exclus atunci când se organizează concediul mult visat.

5 motive pentru care părinții ar trebui să ia bebelușul în vacanță

Acesta are o valoare inestimabilă. Cei mici cresc repede și, de aceea, un singur moment din viața lor la care mama sau tatăl nu au fost martori nu va mai putea fi recuperat niciodată. În primii ani din viață, copiii încep să descopere și să exploreze lumea. Pe scurt, tot ceea ce fac reprezintă pentru ei o experiență nouă, nemaiîntâlnită: contactul cu diferite obiecte, cu animalele, primele cuvinte și mersul de-a bușilea. Niciun părinte nu și-ar dori să piardă astfel de clipe irepetabile, care întăresc legăturile familiale.  

În primul rând, este important de subliniat că imaginația și fantezia nu sunt același lucru. Prima se dezvoltă în momentul în care cel mic este capabil să elaboreze informații privind lumea înconjurătoare și să își formeze impresii referitoare la aceasta, a doua reprezintă un proces spontan de care părinții sunt responsabili și care are loc atunci când ei îi prezintă bebelușului, indiferent de vârstă, diferite scenarii cognitive: obiecte, cântece, povești, imagini. Astfel, schimbarea temporară a mediului nu poate fi decât benefică pentru el. 

Înlăturarea amintirilor din primii trei ani de viață este cunoscută drept amnezia copilăriei sau infantilă. Când vine vorba de domeniul psihologiei, însă, nu se poate afirma că există certitudini. Astfel, studiile recente au demonstrat că în anumite cazuri pot fi păstrate în minte imagini chiar și de la o vârstă foarte fragedă.

În plus, capacitatea de memorare a faptelor de către copii poate fi influențată de părinți prin diferite tehnici pe care psihoterapeuții le recomandă, cum ar fi repovestirea experiențelor. Dacă mergi cu cel mic la mare, de exemplu, la finalul vacanței îi poți vorbi cât poți de des despre momentele petrecute împreună, astfel încât acestea să se transforme într-o amintire autentică și să nu rămână o înșiruire de senzații care vor dispărea odată cu trecerea timpului.

Cei mici pot percepe foarte ușor grijile și anxietatea adulților. Când părinții se simt în largul lor, și bebelușul este liniștit. Așadar, nu ai de ce să crezi că o călătorie nu va fi benefică pentru el. În plus, copiii reușesc să se adapteze extrem de rapid la mediile și situațiile noi și, contrar a ceea ce se crede, drumurile cu diferite mijloace de transport nu le fac rău, atât timp cât sunt respectate anumite reguli. Dacă în avion ai o geantă cu toate lucrurile necesare pentru el, iar în mașină faci pauze la interval de 2-3 ore și îi asiguri cel mai bun sistem de siguranță, cum ar fi scaunele auto de la Babyneeds, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Așadar, atunci când tu nu te agiți, și el rămâne calm.

Orice părinte care și-a lăsat copilul în grija altcuiva, cunoaște acea neliniște care îl împiedică să profite la maximum de vacanță. Indiferent de cât de mult ai încerca să te detașezi, mintea îți va rămâne oricum la cel mic, chiar și atunci când știi că se află pe mâini bune. Din păcate, aceste preocupări vor face astfel încât să nu te bucuri pe deplin de concediu, oricât de scurt ar fi. Așadar, singura soluție pentru a scăpa de anxietate este ca bebelușul să călătorească cu tine.

În concluzie, poți să lași orice grijă deoparte. Oriunde s-ar afla, cel mic se simte bine și în siguranță alături de părinți și se poate adapta cu ușurință la un nou mediu. Pe scurt, nu ai niciun motiv pentru care să-ți fie teamă și să nu profiți de restul zilelor de vară!

Sursa foto: storyblocks.com