News Mehedinti

 Ziua Îndrăgostiţilor sau ziua sfântului Valentin adoptată şi în România

Ziua Îndrăgostiţilor sau ziua sfântului Valentin adoptată şi în România

În ultimii ani, Ziua Îndrăgostiţilor a fost adoptată  şi pe meleagurile noastre. Tinerii sunt încântaţi că există şi o zi a lor, a îndragostiţilor, un prilej de a sărbători împreună. Deşi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece.

Cine a fost Valentin?

Mulţi dintre noi ne întrebăm cine a fost Valentin şi care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă: legenda Sfântului Valentin. Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat  în timpul persecuţiei lui Claudius în anii 269-270. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei. El a fost prins şi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunandu-le: “Amintiţi-vă de Valentin şi Vă iubesc”.

O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Şi în aceasta poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credinţa în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuţiei sale, 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.

Un lucru cert, rămâne totuşi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinţa sa în Dumnezeu.

14 februarie - ziua Sfântului Valentin

Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care îl sărbătorim pe Sfântul Valentin. Aceasta se întâmplă cu o zi înainte de festivalul păgân în care se sărbătorea dragostea.