News Mehedinti

 Ziua Îndrăgostiţilor sau ziua sfântului Valentin adoptată şi în România

Ziua ÎndrăgostiÅ£ilor sau ziua sfântului Valentin adoptată ÅŸi în România

În ultimii ani, Ziua ÎndrăgostiÅ£ilor a fost adoptată  ÅŸi pe meleagurile noastre. Tinerii sunt încântaÅ£i că există ÅŸi o zi a lor, a îndragostiÅ£ilor, un prilej de a sărbători împreună. DeÅŸi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece.

Cine a fost Valentin?

MulÅ£i dintre noi ne întrebăm cine a fost Valentin ÅŸi care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă: legenda Sfântului Valentin. Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat  în timpul persecuÅ£iei lui Claudius în anii 269-270. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creÅŸtini în vremurile persecuÅ£iei. El a fost prins ÅŸi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunandu-le: “AmintiÅ£i-vă de Valentin ÅŸi Vă iubesc”.

O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Åži în aceasta poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credinÅ£a în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneÅŸte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuÅ£iei sale, 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.

Un lucru cert, rămâne totuÅŸi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinÅ£a sa în Dumnezeu.

14 februarie - ziua Sfântului Valentin

Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care îl sărbătorim pe Sfântul Valentin. Aceasta se întâmplă cu o zi înainte de festivalul păgân în care se sărbătorea dragostea.