News Mehedinti

Ce rată de imunitate are România, dacă È›inem cont È™i de vaccinaÈ›i, È™i de persoanele care au avut COVID

Data: 20-5-2021

Obiectivul pe care È™i l-au propus autoritățile, acela de a avea 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID la 1 iunie, va fi atins probabil cu o întârziere de maximum două săptămâni, dar asta nu încurcă cu nimic măsurile de relaxare, pentru că evoluÈ›ia epidemiei în România în ultimul timp este una foarte bună. Imunitatea de grup, în mod real, este mult mai mare în România, dacă È›inem cont È™i de persoanele vaccinate, È™i de persoanele care au trecut deja prin boală, a explicat miercuri seara la Digi24 coordonatorul campaniei naÈ›ionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.Astfel, conform calculelor sale, România a atins deja o rată de imunitate de cel puÈ›in 35-40 la sută, mai ales că numărul persoanelor care au avut COVID È™i care au căpătat anticorpi în urma bolii este, fără îndoială, mult mai mare decât cel cuprins în statisticile oficiale. 

Vorbim de peste un milion de cazuri de infecÈ›ie SARS-CoV-2 raportate la nivel naÈ›ional. Probabil că în mod real sunt de cel puÈ›in 2 până la 5 ori mai multe. Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puÈ›in 2 milioane de persoane care au trecut prin infecÈ›ie È™i care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate(...) În situaÈ›ia aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane, mai mult sau mai puÈ›in, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

El a atras atenÈ›ia că există „un anumit grad de suprapunere”, adică sunt persoane care au trecut prin infecÈ›ia cu SARS-CoV-2, dar care s-au È™i vaccinat. „Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a precizat Gheorghiță.

Rata vaccinaÈ›ilor din România - 23 la sută

Dacă ar fi să ținem cont doar de persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, peste 4 milioane de persoane, media de imunizare la nivel național ar fi de 23 la sută dintre persoanele eligibile.

România este astăzi într-un scenariu verde, cu o rată medie cumulată de incidență a cazurilor de 0,71 la mie, ceea ce este foarte bine È™i „cu siguranță” aceasta se datorează È™i vaccinării, mai ales în marile aglomeraÈ›ii urbane, a arătat Valeriu Gheorghiță.

Categoric, observăm ÅŸi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată - imunitatea obÅ£inută prin vaccinare ÅŸi prin boala naturală - probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeÅŸte deja 30-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraÅŸe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% - cum este municipiul BucureÈ™ti, 42 la sută - în populaÅ£ia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic, pentru că în marile oraÈ™e avem interacÈ›iune crescută între persoane È™i număr crescut de cazuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Obiectiv de vaccinare, atins cu o întârziere de două săptămâni

Tocmai de aceea, nu este un motiv de îngrijorare faptul că obiectivul de a avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, foarte probabil, nu va putea fi atins la termenul propus, ci cu o întârziere de circa două săptămâni, a arătat coordonatorul campaniei naÈ›ionale de vaccinare.

Este una dintre bornele anunÈ›ate de prim-ministru È™i care este asumată de campania de vaccinare, însă uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni È™i în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza 1predicÈ›ia ne arată că este puÈ›in probabil să atingem 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranță în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acel obiectiv”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță dă asigurări că în ultimele zile, chiar È™i după relaxarea unor restricÅ£ii, intenÅ£ia de vaccinare în rândul populaÈ›iei a rămas la fel de mare. „Pot să vă spun că sâmbătă am avut cel mai mare număr de persoane vaccinate, inclusiv cu doza 1, aproape 120.000, È™i era chiar în ziua în care intrau în vigoare măsurile de relaxare”, a spus medicul militar.

Există temeri că odată cu ridicarea unor restricÈ›ii, populaÈ›ia va spune „gata, am scăpat” È™i nu se va mai duce să se vaccineze, după cum atrăgea atenÈ›ia, tot la Digi24, È™eful DSU, Raed Arafat.

Premierul Florin CîÈ›u a dat asigurări, miercuri, că de la 1 iunie vor exista noi măsuri de relaxare în România, sugerând că atingerea obiectivului de vaccinare, de 5 milioane de persoane, nu mai este o condiÈ›ie esenÈ›ială, pentru că sunt È™i alÈ›i factori care arată o scădere a epidemiei în România È™i care îndreptățesc o astfel de decizie.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o hotărâre prin care a decis o serie de măsuri de relaxare de la 15 mai, dar a schiÈ›at È™i un calendar al ridicării progresive a altor restricÈ›ii, condiÈ›ionat de atingerea unor obiective de vaccinare. digi24.ro