News Mehedinti

Părinții vor primi formulare pentru vaccinarea copiilor

Data: 23-8-2021

PărinÈ›ii vor primi un formular în care vor răspunde la întrebarea dacă îÈ™i vaccinează sau nu copiii. Pentru asta, în fiecare È™coală va exista o persoană care va È›ine legătura cu ei, spune ministrul EducaÈ›iei, Sorin Cîmpeanu. Ministrul a a vorbit la Digi24 È™i despre condiÈ›iile în care elevii ar putea merge fizic la È™coală È™i atunci când incidenÈ›a creÈ™te peste 6 la mie.

Cîmpeanu a spus că ministerul pregăteÅŸte formulare prin care solicită acordul părinÅ£ilor privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Formularele vor fi distribuite după începerea ÅŸcolii, iar părinÈ›ii vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

„Va fi un coordonator pe fiecare È™coală, care prin intermediul diriginÈ›ilor va lua legătura cu părinÈ›ii. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea È™colii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei È™coli vor lua legătura cu diriginÈ›ii È™i vor stabili o cale de comunicare - fizic, online sau combinat”, a explicat Cîmpeanu.

„Prin întâlniri interactive, părinÈ›ii pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competenÈ›e medicale È™i-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acÈ›iune în parteneriat cu DSP È™i Ministerul Sănătății”, a adăugat el.

Ministrul a vorbit È™i despre scenariile privind modul în care se vor desfășura cursurile, în funcÈ›ie de incidenÈ›a cazurilor de COVID. El spune că o parte dintre elevi ar putea merge fizic la È™coală È™i dacă incidenÈ›a într-o localitate depășeÈ™te 6 la mie, cu condiÈ›ia ca acea localitate să nu intre în carantină.

„Åžcoala nu ar trece integral în online. Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preÅŸcolarii - e vorba de creÅŸe ÅŸi grădiniÅ£e - să poată funcÅ£iona în continuare. Este avansată ipoteza. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuÅ£ie ÅŸi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puÅ£in 10 zile înainte de începerea anului ÅŸcolar”, a spus ministrul.

„Scenariul principal este acela că nu vom avea localități care vor depăși 6 la mie. Scenariul prioritar este acela în care È™colile vor rămâne deschise integral”, a precizat el.

În cazul depășirii aceste rate de infectare, „analizăm această ipoteză: preÈ™colarii – creÈ™e È™i grădiniÈ›e – să meargă în continuare la È™coală cu prezență fizică, cei din clasele 0-6 să intre în online, pentru că sunt copii sub vârsta de 12 ani, care nu se pot vaccina, iar peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în ÅŸcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesenÅ£ială se opreÅŸte”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a vorbit È™i despre purtarea măștii de protecÈ›ie în È™coli. Aceasta va rămâne obligatorie în interior, cu două excepÈ›ii: învățământul special È™i orele de sport. Orele de educaÈ›ie fizică se vor putea desfășura în interior, cu condiÅ£ia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. Dacă incidenÈ›a creÈ™te peste acest prag, orele de sport se vor desfășura doar în exterior. digi24.ro