ADVERSARI ÎN TEREN, DAR PRIETENI DE SUFLET!
Data: 30-11-2015Povestea începe întâmplător, la un meci din cadrul unui turneu de fotbal, organizat în luna martie a anului curent la Timişoara, pentru puştii în vârstă de 10 ani. O vârstă fragedă, când altfel se leagă prieteniile în jurul unei mingi şi când sportul rege este doar o joacă, dar una foarte serioasă.
Adrian FRÂNCULESCU(foto – în dreapta, în verde) şi Alex JURCA(foto – în stânga, în albastru), cei doi evoluează pe postul de portar la ACS LUCEAFĂRUL DROBETA, respectiv ACADEMIA ATLETICO DE MADRID – filiala Timişoara(fosta echipă FC Juventus Colterm Timişoara). Aceştia s-au întâlnit în mai multe rânduri din postura de adversari şi fiecare îşi îndruma şi coordona coechipierii cât mai bine, luptând ca echipa lui să învingă şi dând dovada de fair-play la finalul meciurilor, când se felicitau şi încurajau reciproc.
Mereu se spune despre portari că sunt nebuni, dar această nebunie este una pozitivă, în sensul că aceştia sunt în stare să se arunce şi în gheata adversarului pentru a prinde mingea şi a nu primi gol, deci, au nevoie şi de puţină nebunie, dar în spatele căreia stă o foarte mare calmitate, sensibilitate şi curaj, pentru că tactica portarului deţine un rol cheie în tactica generală a unei echipe. Dacă în ofensivă portarul nu deţine un rol important, în apărare el este ultima soluţie în faţa unui atac advers şi ultima speranţă a întregii echipe şi nu numai.
Evoluând pe acelaşi post şi având fiecare câte un suflet mare, cei doi s-au împrietenit pe zi ce trece cât mai mult, ajungând să se viziteze reciproc şi să împărtăşească chiar şi schimb de experienţe. Distanţa dintre oraşele de domiciliu a celor doi nu a fost un impediment şi cel care a făcut primul pas a fost portarul bănăţean. Acesta a poposit la Turnu Severin cu foarte mult drag şi nerăbdare, ştiind că urmează să efectueze o şedinţă de pregătire cu antrenorul de portari al prietenului său, acesta fiind fostul divizionar Cosmin MUNTEANU(foto – în centru), pe care îl cunoştea de la turneele în care s-au duelat. Alex JURCA a intrat repede în sufletul tehnicianului, acesta observând reale calităţi de goalkeeper la micuţul fotbalist. Încântat de calitatea umană şi profesionalismul de care a dat dovadă Cosmin MUNTEANU şi de primirea prietenului severinean Adrian, Alex a spus la final că nu îi vine să plece şi s-ar întoarce chiar şi pe jos, fiind impresionat de întreg climatul şi organizarea de la clubul LUCEAFĂRUL.
Profitând de această perioadă de mini-vacanţă, Adrian i-a întors vizita prietenului de la Timişoara, urmând ca zilele viitoare sa participe şi el la un antrenament efectuat de către antrenorul de portari al lui Alex, Vili HARASIM.
Concluzionăm că fotbalul juvenil nu este un sport de full contact, nici o dispută între părinţi, antrenori sau susţinători, fotbalul şi sportul în general, prin cei care îi antrenează pe jucători trebuie să fie un aport important la dezvoltarea şi educarea micuţilor ca indivizi, spectacolul şi spiritul sportiv contând cel mai mult.
Articol scris de PETRE VIRGIL VUCEA!