News Mehedinti

DIN

DIN "MINER" S-A FĂCUT "VULTUR"

Data: 9-2-2015

Pentru Mario Alberto PORCESCU(foto - în albastru) fotbalul este trecut, prezent şi viitor. A început practicarea acestui sport la vârsta de nouă ani, atunci când a fost legitimat la echipa FC Drobeta, antrenată de către Mişu VINTILĂ. Îndrumat de tatăl său şi susţinut de întreaga familie, fotbalistul a mers în clasa a V-a la o şcoală cu profil sportiv, şi anume Liceul Industrial Numărul 4, în prezent sub numele de Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean. Acolo l-a avut antrenor pe profesorul Dumitru BĂLU, cel care l-a poziţionat mai întâi pe postul de fundaş central. "Am început fotbalul ca fundaş, eram copil şi îmi amintesc că le era teamă antrenorilor să mizeze pe mine ca atacant. Într-o zi, forţat de împrejurări a trebuit să joc vârf de atac şi îmi amintesc cu plăcere că am marcat, la următorul meci am punctat din nou şi uşor uşor m-am reprofilat pe postul de atacant", a explicat Mario.

Acesta a jucat pentru Juniorii A1 Republicani ai echipei CS Building Vj. Mare, iar la un meci amical cu echipa de seniori a fost remarcat de către tehnicianul Iulian BĂBAŞ şi cooptat în lotul primei echipe cu care a făcut pregătirea de iarnă din sezonul 2005-2006, sezon la sfârşitul căruia defuncta CS Building a promovat în liga secundă. În returul acelui campionat Mario PORCESCU a debutat pentru Building în Liga a III-a şi a evoluat pentru aceştia încă trei sezoane, unul în Liga a II-a si două în Liga a III-a, timp în care a marcat mai multe goluri pentru echipa sa. Acesta ne va povesti în următoarele rânduri un meci important în care a pus umărul la o victorie frumoasă, cu răsturnare de situaţie. "Este vorba despre partida din etapa a VIII-a a campionatului 2008-2009, din nefericire acela fiind ultimul sezon al echipei Building Vj. Mare. Jucam pe atunci meciurile de pe teren propriu pe Stadionul DIERNA din Orşova şi am primit vizita celor de la CS Gloria Arad, ţin minte că la arădeni evolua George ŢUCUDEAN care a şi marcat imediat după pauză golul de 1 la 0 pentru ei. Eu am fost introdus în teren pe parcursul jocului şi am întors scorul, contribuind la toate cele trei goluri. I-am pasat decisiv lui Dragoş MOANGĂ, care a egalat prin minutul 70, zece minute mai târziu am marcat golul de 2 la 1, iar în minutele de prelungire ale partidei Cosmin SEINU a punctat tot din pasa mea. Am avut o saţisfacţie enormă la final şi nu o să uit niciodată acel meci, am fost foarte bucuros de jocul făcut", a rememorat fotbalistul.

În sezonul 2009-2010 atacantul a jucat în Campionatul Judeţean Mehedinţi pentru CS Termo Dr. Tr. Severin şi a fost golgheter-ul echipei cu care a promovat în Liga a III-a după câştigarea Ligii a IV-a MH şi victoria în meciul de baraj. Echipa severineană a rezistat doar un tur de campionat în eşalonul terţ, timp în care fotbalistul s-a făcut remarcat şi a punctat din nou. În perioada de iarnă, după desfiinţarea echipei Termo s-a transferat în acelaşi eşalon, la CS FC Caransebeş. La sfârşitul sezonului 2010-2011 şi-a încheiat conturile cu "gugulanii" şi a susţinut probe de joc la formaţia din liga secundă UTA Arad, unde nu a fost oprit de către antrenorul Roland NAGY şi astfel, a revenit din nou în Liga a IV-a MH, fiind legitimat la echipa CS Minerul Mehedinţi 2010. A jucat un sezon şi jumătate pentru "minerii" mehedinţeni, iar în perioada de mercato a sezonului 2012-2013 a încercat încă o aventura la echipa CS FC Caransebeş în Liga a III-a. Doar returul la prins la formaţia cărăşeană, urmând ca în vara lui 2013 să se întoarcă la formaţia CS Minerul Mehedinţi 2010 cu care a câştigat Campionatul Judeţean şi a fost din nou golgheter-ul echipei, promovând pentru a doua oară în Liga a III-a, în iunie 2014 în urma meciului de baraj. "A fost un sezon foarte bun făcut de echipa noastră care s-a terminat aşa cum ne-am propus la început de drum. Am câştigat fără nici un fel de problemă Campionatul Ligii a IV-a şi am mers la meciul de baraj cu gândul de a câştiga, mai ales că echipa adversă nu era foarte puternică, ci de acelaşi nivel valoric. Eu şi colegii mei, impreună cu antrenorul Cristian BOBOESCU şi staff-ul administrativ ne-am făcut datoria cât mai bine şi am îndeplinit obiectivul. A fost a treia promovare pentru mine şi m-am bucurat de două ori", a povestit Mario.

Blestemul echipelor mehedinţene nu s-a rupt, iar echipa Exploatării Miniere Mehedinţi susţinută în turul actualului campionat doar de către sindicaliştii de la Valea Copcii şi Consiliul Judeţean Mehedinţi are aceeaşi soartă ca şi echipa CS Termo Dr. Tr. Severin din 2010, iar după disputarea primei jumătăţi a campionatului clubul se va desfiinţa. "Păcat că nimeni nu este interesat de sport în judeţul nostru şi singura echipă ce reprezenta judeţul a ajuns în această situaţie. Sunt multe lucruri importante realizate de acest club de-a lungul timpului, este o echipă cu tradiţie în Liga III-a şi cu alte performanţe memorabile. Severinul merită să aibă echipe în primele ligi la diferite sporturi, dar totul este politic la noi. Cu toate problemele întâmpinate în turul de campionat eu zic că ne-am descurcat bine, nu am fost plătiţi şi cu asta se înţelege totul", a spus mâhnit fostul "miner".

Atacantul care a în turul campionatului Ligii a III-a a marcat un gol în şapte partide disputate pentru CS Minerul Mehedinti 2010, a fost remarcat de către tehncianul celor de CS Vulturii Lugoj, Cosmin PETRUESCU. Fotbalistul severinean a făcut un joc bun, chiar dacă nu a marcat, în deplasarea de la Lugoj din etapa a VII-a şi din acest retur de campionat va evolua pentru "vulturi" timp de un sezon şi jumătate. "Am ajuns la Lugoj datorită prestaţiei mele de-a lungul meciurilor pe care le-am jucat, profesorul C. PETRUESCU m-a văzut în întâlnirea directă şi mă ştia de când am jucat la Caransebeş, a insistat pentru transferul meu şi aşa am acceptat oferta. Am găsit o echipă tânără, dornică de afirmare şi cei de aici au un proiect de viitor, iar asta mă încântă cel mai mult. Personal, îmi doresc să mă integrez cât mai repede şi vreau să confirm alături de noii mei colegi, adunând cât mai multe puncte în retur", a conchis Mario Alberto PORCESCU.

În perioada 2008-2010 a fost şi arbitru de fotbal, a obţinut categoria I în cadrul Comisiei Judeţene de Arbitri Mehedinţi şi a oficiat la centru şi la linie meciuri din Campionatele Ligii a IV-a şi a V-a, cât şi meciuri de juniori. La un moment dat a decis să aleagă între fotbal şi arbitraj, a pus în balanţă şi a continuat să practice sportul rege.

Articol scris de PETRE VIRGIL VUCEA!