News Mehedinti

Verdict în „Dosarul Terenurilor”. Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Verdict în „Dosarul Terenurilor”. Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Data: 20-5-2013

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. Becali este acuzat că ar fi prejudiciat statul român cu aproape 900.000 de euro.

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi fostul general în cadrul Ministerului Apărării Dumitru Cioflină. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Becali că, în urma unui schimb de terenuri realizat în perioada 1996 – 1999 între deputat şi Ministerul Apărării Naţionale (MapN), statul român ar fi fost prejudiciat cu 892.758 de dolari.  Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, întrucât oficiali ai Ministerului i-ar fi dat omului de afaceri două terenuri din zona Voluntari care însumau 30 de hectare în schimbul unui teren mai ieftin în localitatea Ştefăneştii de Jos. Potrivit anchetatorilor, Ministerul nu ar fi putut să îi dea deputatului terenurile, întrucât acestea nu aparţineau Armatei.  Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită, fiica fostului ministru Ioana Babiuc, pentru că l-ar fi ajutat pe tatăl ei să primească şpaga şi generalul Dumitru Cioflină, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat în urmă cu un an pe toţi cei patru inculpaţi din dosar, magistraţii considerând că probele aduse de procurori nu sunt suficiente pentru condamnare. Procurorii au atacat însă decizia cu recurs. Gigi Becali, oprit de poliţişti la aeroport Noaptea trecută, Gigi Becali a fost oprit de poliţişti pe aeroportul „Henri Coandă” de unde voia să meargă în Israel. Poliţia, însă, avea mandat de aducere pe numele său, întrucât i-a fost deschis un nou dosar penal pentru Avicola Iaşi, în care este învinuit de înşelăciune şi delapidare. Dosarul se află pe rol de mai multă vreme, însă abia acum a început urmărirea penală, informează Mediafax.

Luat de la aeroport, deputatul George Becali a fost dus la audieri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), de unde a plecat în jurul orei 00.30.