News Mehedinti

CIRCA 2.000 DE LOCURI DISPONIBILE PENTRU VACCINARE ÎN JUDEÈšUL MEHEDINÈšI! ÎN MAI MULTE JUDEÈšE DIN ÈšARÄ‚ NU MAI SUNT LOCURI LIBERE!

Data: 19-1-2021

DistribuÅ£ia dozelor de vaccinare nu reuÅŸeÅŸte să Å£ină pasul cu programările din platforma naÅ£ională, astfel că mai multe judeÅ£e nu mai au niciun loc disponibil pentru programare la doar o zi de la începutul vaccinării în etapa a doua. Sunt însă ÅŸi zone unde se pot face programări, judeÅ£e cu 1.000 până la 8.000 de locuri disponibile, lucru care pune presiune pe centrele de vaccinare.

ReprezentanÅ£ii autorităţilor, de la Valeriu Gheorghiţă, ÅŸeful comitetului de vaccinare, până la Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii nu au putut fi contactaÅ£i până la ora transmiterii ÅŸtirii pentru a explica anomalia din mai multe judeÅ£e cu privire la programare.

Dacă în judeÅ£ele DâmboviÅ£a, ArgeÅŸ, Hunedoara oamenii nu se pot înscrie în centrele deschise pentru vaccinare, în judeÅ£e precum Alba sunt circa 1.000 de locuri libere, în CaraÅŸ Severin sunt 3.600 de locuri libere, în Gorj apar 8.500 de locuri în total, iar în MehedinÅ£i sunt circa 2.000 de locuri disponibile. Ziarul Financiar prezintă câteva imagini din platforma de vaccinare pentru programarea unei persoane de peste 65 de ani, aÅŸa cum arată datele la ora 12.

„Suntem blocaÅ£i. Astăzi avem 11 oameni programaÅ£i, mâine avem 50, dar poimâine cred că depăşim 100 de programări. Nu avem doze, oamenii se înscriu cu viteza luminii. Suntem la început, trebuie să ne obiÅŸnuim, este în continuă schimbare numărul de programări. Facem aprovizionare din două în două zile, estimările se modifică de la o zi la alta, e greu pentru echipele de vaccinare să le vină 100 de oameni zilnic”, a spus Camelia LăcătuÅŸu, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Novaci din judeÅ£ul Gorj.

În cadrul acestui spital sunt 1.910 locuri disponibile la momentul transmiterii acestei ÅŸtiri.

De faptul că nu sunt doze se plânge ÅŸi ÅŸeful DSP Gorj, Narcis Stoian: „Vă spun sigur că nu sunt doze, eu acum trimit maÅŸina la centrul regional la Craiova după vaccinuri pentru că nu sunt, am luat duminică ÅŸi s-au terminat. Nu ÅŸtiu ce arată platforma, nu DSP se ocupă cu platforma. Eu solicit la două zile doze pentru că este în continuă dinamică. Eu astăzi fac o solicitare pentru trei zile, dar în a treia zi poate creÅŸte numărul de solicitanÅ£i, platforma fiind deschisă. De la centrul regional de la Craiova de unde ne aprovizionăm ne dau o cantitate limitată. Chiar dacă am nevoie de 2.000 de doze, ei nu pot să îmi dea mai mult de 1.170 cât are o cutie pentru că ar rămâne restul judeÅ£elor fără. Facem estimări pe baza programărilor de la ora actuală”, a explicat Narcis Stoian.

Oamenii sunt trimiÅŸi dintr-un judeÅ£ în altul

O persoană care vrea să se vaccineze în Hunedoara spune că din call center l-au repartizat să meargă în judeÅ£ul Alba pentru vaccinare, ceea ce înseamnă un drum de 130 de km, în condiÅ£iile în care răspândirea pandemiei este în continuare la un nivel ridicat. ReprezentanÅ£ii DSP Hunedoara nu au putut fi contactaÅ£i.

„După mai bine de trei ore de stat pe telefon, am aflat că nu mai sunt locuri ÅŸi vaccinuri disponibile pentru judeÅ£ul Hunedoara, cu recomandarea să sunăm zilele următoare. Oare nu te pot înscrie peste o săptămână sau două să nu mai stăm cu orele la telefon ÅŸi să primim cumva acelaÅŸi răspuns?”, se întreabă un alt pacient pe o reÅ£ea de socializare.

Platforma naÅ£ională de vaccinare nu a fost disponibilă pentru programări timp de mai multe ore în primele zile de la funcÅ£ionare, din 15 ianuarie, iar la nivel naÅ£ional mai sunt puÅ£ine doze de vaccin, în condiÅ£iile în care a cincea tranşă din vaccinul Pfizer este de doar 87.000 de doze ÅŸi urmează să ajungă în România astăzi. La nivel naÅ£ional, din 15 ianuarie până în 18 ianuarie, peste 300.000 de persoane au fost programate, potrivit datelor oferite de Serviciul de TelecomunicaÅ£ii Speciale.

SURSA: ziarulfinanciar.ro