News Mehedinti

Chifteluţele din IKEA Băneasa nu conţineau carne de cal

Chifteluţele din IKEA Băneasa nu conţineau carne de cal

Data: 4-3-2013

ChifteluÅ£ele comercializate în magazinul IKEA din România nu conÅ£in carne de cal, a anunÅ£at, luni, Autoritatea NaÅ£ională Sanitară Veterinară ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor /ANSVSA/

Institutul de Igienă ÅŸi Sănătate Publică Veterinară a finalizat analizele pentru chifteluÅ£ele comercializate în magazinul IKEA din România, iar rezultatul a fost negativ pentru carne de cal", se arată într-un comunicat al ANSVSA, remis luni AGERPRES. 

În data de 25 februarie, reprezentanÅ£ii autorităţilor competente ale Republicii Cehia au informat că au depistat carne de cal în compoziÅ£ia unui produs comercializat de către IKEA Group. 

Inspectorii ANSVSA, în condiÅ£iile absenÅ£ei unei notificări oficiale prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente ÅŸi Furaje, s-au autosesizat ÅŸi au prelevat probe atât din chifteluÅ£e cât ÅŸi din alte produse din carne, comercializate de către magazinul IKEA din România. 

Retailerul a anunÅ£at săptămâna trecută că a decis scoaterea temporară de la vânzare a chifteluÅ£elor din magazinul din Băneasa, pentru o verificare suplimentară, deÅŸi produsele testate pozitiv cu urme de carne de cal nu au ajuns la vânzare în vreun restaurant Ikea din România. 

"ChifteluÅ£ele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodată la vânzare în vreun restaurant IKEA (nici în România). Produsele au fost temeinic verificate de către colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA, împreună cu furnizorul nostru global. TotuÅŸi, noi am decis scoaterea temporară a chifteluÅ£elor de la vânzarea din magazinul din Băneasa pentru verificarea suplimentară", a precizat Cornel OpriÅŸan, retail manager Ikea România. 

ANSVSA a anunÅ£at că România nu a fost notificată prin Sistemul Rapid de Alertă despre chifteluÅ£ele care conÅ£ineau carne de cal comercializate în Republica Cehă prin reÅ£eaua Ikea Group. Procedura aplicabilă Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente ÅŸi Furaje (SRAAF) prevede ca autoritatea competentă a unui stat membru, care suspicionează existenÅ£a unui situaÅ£ii periculoase pentru sănătatea publică cu privire la alimente ÅŸi furaje, să informeze Comisia Europeană prin intermediul acestui sistem. 

După ce datele sunt analizate se transmit notificări de alertă către statele implicate, precum ÅŸi informaÅ£ii privind produsul, producătorul, natura riscului, lotul (sau loturile), data producerii ÅŸi lista statelor membre unde a fost distribuit produsul. 

Un stat membru inclus pe această listă va lua măsurile legale, care pot include retragerea de la comercializare, distrugerea produsului sau reexpedierea acestuia către ţara de origine.

Realitatea.net