News Mehedinti

HALLOWEEN: istorie, tradiţie şi obiceiuri. În noaptea de 31 octombrie, deghizaţi-vă în stafii şi sculptaţi dovleci!

HALLOWEEN: istorie, tradiÅ£ie ÅŸi obiceiuri. În noaptea de 31 octombrie, deghizaÅ£i-vă în stafii ÅŸi sculptaÅ£i dovleci!

Data: 31-10-2013

Ca ÅŸi Valentine's Day, Halloween este o sărbătoare împrumutată de câÅ£iva ani buni ÅŸi în România, dar ÅŸi-a câÅŸtigat repede adepÅ£i, dat fiind obiceiul specific al acesteia: în noaptea de 31 octombrie, petrecăreÅ£ii trebuie musai să se deghizeze în personaje fie de poveste, zâne, prinÅ£ese sau prinÅ£i ÅŸarmanÅ£i, fie înfiorătoare, gen vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete. Un alt obicei asociat sărbătorii Halloween este sculptarea dovlecilor ÅŸi luminarea lor, din interior, cu o lumânare, acesta reprezentând Lanterna lui Jack. Numele sărbătorii provine din “All Hallow's Even”, numele sărbătorii creÅŸtine a tuturor sfinÅ£ilor care este celebrată pe 1 noiembrie.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranÈ›ilor irlandezi  din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea pe care o cunoaÅŸtem sub numele de Halloween a fost influenÅ£ată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creÅŸtini Sărbătoarea Tuturor SfinÅ£ilor. Vechii celÅ£i credeau că graniÅ£a dintre lumea aceasta ÅŸi cea de dincolo se slăbeÅŸte în ziua de Samhain, permiÅ£ând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. StrămoÅŸii familiei erau cinstiÅ£i ÅŸi invitaÅ£i acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite.

Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume ÅŸi măşti. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înÅŸiÅŸi în spirit rău pentru a le evita. Legenda spune că pentru a se evita eventuale pericole ÅŸi pentru a nu fi posedaÅ£i de spirite oamenii nu îÅŸi încălzeau casele pentru a nu le face vulnerabile. În ScoÅ£ia, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcaÅ£i în alb cu feÅ£ele mascate sau înnegrite. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creÅŸtină, Sărbătoarea Tuturor SfinÅ£ilor, “Hallowmas” sau “All Hallows”. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfricoşătoare ÅŸi colindă din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?”(n.r., Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninÅ£are de genul că dacă nu li se dau dulciuri, persoana colindată va fi victima unei farse.

Simboluri ÅŸi obiceiuri

- Sculptarea dovleacului, acel de “jack-o'-lantern” (n.r., lanterna lui Jack), provine din obiceiul de Ziua Tuturor SfinÅ£ilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradiÅ£ional de Halloween în Irlanda ÅŸi ScoÅ£ia, dar imigranÅ£ii veniÅ£i în America de Nord au folosit dovleacul. TradiÅ£ia americană de sculptare a dovlecilor este atestată de la 1837 ÅŸi a fost asociată iniÅ£ial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârÅŸitul secolului al XIX-lea.

- Costumele de Halloween înfăţiÅŸează figuri supranaturale, monÅŸtri, schelete, fantome, vrăjitoare ÅŸi diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau ÅŸi cele ale unor personaje fictive, celebrităţi la ordinea zilei ÅŸi arhietipuri generice, cum ar fi prinÅ£esele sau luptătorii ninja.

- Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile naÅ£ionale, operele literare de ficÅ£iune gotică ÅŸi horror sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein ÅŸi Mumia. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb ÅŸi sperietorile de ciori sunt ÅŸi ele omniprezente în casele tuturor celor care celebrează Halloweenul.

- Printre alte imagini de Halloween se numără temele morţii, răului şi ocultului, sau monştrii legendari.

- Culorile tradiţionale ale sărbătorii sunt negru şi portocaliu.

- Chiar dacă nu este considerată o sărbătoare tradiÅ£ională, cu entuziasm ÅŸi mult zel este foarte populară în rândul copiilor din Germania ÅŸi Mexic. AceÅŸtia aÅŸteaptă 31 octombrie întreg anul pentru a strânge dulciuri ÅŸi pentru a se îmbrăca în costumele special create.

- De Halloween sau “Mischef Night” în unele părÅ£i ale Regatului Unit oamenii obiÅŸnuiesc să îÅŸi scoată uÅŸile din balamale. Legenda spune că pentru a fi feriÅ£i de spiritele rele uÅŸa ar trebui aruncată într-un iaz.

- Åži România sărbătoreÅŸte Halloweenul, iar cluburile organizează diverse petreceri tematice în care oamenii se deghizează în diverse personaje înfricoşătoare. Alte tradiÅ£ii ce mai au loc legate de această sărbătoare sunt excursiile care pot fi făcute la Castelul lui Vlad Å¢epeÅŸ. De altfel, Castelul Bran figurează pe lista celor mai înspăimântătoare zece destinaÅ£ii de Halloween din lume, realizat de un site turistic, alături de alte locuri celebre pentru istorii terifiante precum Hollywood ÅŸi Triunghiul Bermudelor. Se spune că stafiile lui Marilyn Monroe ÅŸi Montgomery Clift încă bântuie Hollywood Roosevelt Hotel, iar alte fantome "locuiesc" în Grauman's Chinese Theatre, dar ÅŸi pe semnul "Hollywood" care veghează cartierul cinematografiei. Există, de asemenea, un tur al celor mai celebre cazuri de crimă, fiind amintite, printre altele, Sharon Tate ÅŸi Janis Joplin.

Trick or treat for UNICEF

Colindul “Trick or treat for UNICEF” a devenit foarte popular în ultimii ani, datorită lui Heidi Klum ÅŸi copiilor săi. „MiÅŸcarea” a început ca un eveniment local în anul 1950 într-o suburbie din oraÅŸul Philadelphia ÅŸi s-a extins pe plan naÅ£ional până în 1952. În America este bine cunoscută „micuÅ£a cutie portocalie”, acestea distribuindu-se în ÅŸcoli, iar copiii care mergeau la „colindat” strângeau bani, împreună cu tradiÅ£ionalele dulciuri, de la cei care voiau să doneze. Între timp, UNICEF a dat drumul ÅŸi la un “trick-or-treat” online, însoÅ£it ÅŸi de un bal mascat, tot virtual.

Mâncăruri asociate sărbătorii

Barmbrack (Irlanda): o prăjitură uÅŸoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un barmbrack cu inel îÅŸi vor găsi dragostea în anul următor. Caramele (Marea Britanie) Măr caramelizat/măr glazurat (Marea Britanie ÅŸi Irlanda) Porumb caramelizat Colcannon (Irlanda) Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi etc. Dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac SeminÅ£e de dovleac prăjite Porumb dulce prăjit Prăjituri Soul. Puterea.ro