News Mehedinti

MÄ‚RMUREANU AVERTIZEAZÄ‚:

MÄ‚RMUREANU AVERTIZEAZÄ‚: "Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricând în România"

Data: 4-3-2013

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricând în România, însă unul puternic ar fi aÅŸteptat după 2062, iar mesaje de genul sfârÅŸitul lumii în anumite zile sau după anumite calendare sunt prostii, a declarat în decembrie, pentru MEDIAFAX, director onorific al INFP, prof. Gheorghe Mărmureanu.

"Sunt foarte liniÅŸtit în ceea ce priveÅŸte cutremurele la noi în Å£ară. Avem o analiză pe mai bine de 600 de ani, iar pentru ultimii 300 de ani ÅŸtim tot ceea ce s-a întâmplat în această Å£ară. Sunt anumite lucruri care nu pot să se întâmple oricând vrem sau când umblăm noi cu probabilităţi. Eu, pe partea de analiză a cutremurelor, merg pe ceea ce s-a întâmplat, nu pe matematică sau pe fizică", a mai spus directorul onorific al Institutului NaÅ£ional pentru Fizica Pământului (INFP). Mărmureanu a subliniat ÅŸi că un cutremur cu magnitudine sub 7 grade pe scara Richter se poate produce oricând în România, însă nu reprezintă o problemă. "Am trecut cu toÅ£ii prin cutremurele din 1986 - 7 grade ÅŸi 1996, cu 6,9 grade...Un cutremur la peste ÅŸapte ÅŸi ceva, cum a fost în 4 martie 1977, ne iese cam în perioada 2062, 2064, 2065. Åžtim o prioadă, dar asta nu înseamnă că este anul exact. Dar ÅŸtim o perioadă de 18 ani, care începe în 2040 ÅŸi se termină prin 2060, ÅŸi interesant este că această analiză făcută de mine ÅŸi o cercetătoare la institut este similară celei făcute de profesorul Dumitru Enescu ÅŸi de băiatul lui care este în Japonia. Noi am găsit niÅŸte alternanÅ£e când «lucrează» foarte puternic Africa (activitatea seismică a zonei - n.r.) ÅŸi când «lucrează» foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine", a explicat Mărmureanu. Specialistul a precizat că, în prezent, suntem în alternanÅ£a când «lucrează» foarte puternic Australia cu India, care va dura până în 2022.

"Iar după 2022, urmează iar o perioadă de 18 sau 19 ani sau 17, cam aÅŸa, care va fi, din nou, Africa. Africa nu a dat niciodată mai mult de 6-7 grade. Nu avem cum să avem cutremur foarte puternic la noi, pentru că sistemul este extrem de prins în Asia în Japonia. Să ÅŸtiÅ£i că japonezii nu au scăpat de partea de cutremure pe partea vestică. Vor mai fi", a adăugat directorul onorific al INFP. Legat de mesajele de genul "sfârÅŸitul lumii la 21 decembrie 2012 sau în 2013", profesorul Mărmureanu le consideră a fi prostii. "Toate acestea sunt prostii. Singurul lucru pe care pot să-l transmit oamenilor este să nu creadă în ele. Apoi, în cazul unui cutremur, le recomand să rămână pe loc, să nu sară pe scări sau din bloc .Viitorul cutremur important nu va fi foarte puternic. Lucrul important este că un cutremur foarte puternic, peste ÅŸapte ÅŸi ceva, începe miÅŸcarea pe verticală, care o simÅ£i, ÅŸi după 10, 12, 15 secunde urmează miÅŸcarea pe orizonatală, care transportă circa 76 la sută din energie Aici trebuie să fie atenÅ£i. Dar este timp", a adăugat cercetătorul.

Potrivit lui Mărmureanu, în România există sisteme de alertare pentru centrala atomică, pentru PoliÅ£ie ÅŸi pentru alte instituÅ£ii. "Cei care care preiau primul semnalul de cutremur sunt inspectoratele pentru situaÅ£ii de urgenţă", a precizat Mărmureanu. În 2012, în Vrancea au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel puÅ£in 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) ÅŸi 1 decembrie (4,6 grade). Tot anul acesta, la 1 ianuarie, în Câmpia Română, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade.

Realitatea.net