News Mehedinti

NUŢU CĂMĂTARU A FUGIT cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la locuinţa sa

NUÅ¢U CÄ‚MÄ‚TARU A FUGIT cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la locuinÅ£a sa

Data: 27-2-2013

NuÅ£u Cămătaru a fugit cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la casa acestuia, fiind găsit într-o locuinţă, unde s-a ascuns pentru a nu fi reÅ£inut, arată Tribunalul BucureÅŸti în motivarea deciziei de arestare preventivă a acestuia ÅŸi a altor patru persoane.

 

Ion Balint, zis NuÅ£u Cămătaru, liderul clanului Cămătarilor, Gigi Daniel Chiras, Licuţă Udilă, Adrian Răducu Bică ÅŸi Bogdan Dumitrache au fost arestaÅ£i preventiv în 23 februarie, de un complet de la Tribunalul BucureÅŸti.
Decizia a fost contestată de cei cinci la Curtea de Apel Bucureşti, care va judeca joi recursurile lor.

Un alt alt complet de judecată de la Tribunalul BucureÅŸti a dispus în 23 februarie arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, Radu Cristian RoÅŸca, liderul grupării Sportivilor, ÅŸi a altor 22 de persoane.
Completul de judecată care a dispus arestarea preventivă a lui Nuţu Cămătaru şi a celorlalte patru persoane a dat publicităţii miercuri motivarea deciziei din 23 februarie.

InstanÅ£a arată în motivare că Ion Balint "a fugit în dimineaÅ£a zilei de 22 februarie, în jurul orelor 01.30 ÅŸi s-a ascuns într-o locuinţă situată pe raza localităţii …., în scopul de a se sustrage de la urmărire, fapt ce rezultă din procesul verbal întocmit în urma supravegherii inculpatului".

Totodată, instanÅ£a notează în motivare ÅŸi declaraÅ£ia dată de Ion Balint în faÅ£a instanÅ£ei, acesta spunând că "nu se consideră vinovat de săvârÅŸirea faptelor reÅ£inute în sarcina sa", că nu a condus nicio grupare, "nu are legătură cu niciuna dintre persoanele implicate ÅŸi se consideră păgubit, fiind escrocat de numitul …...".

Pe de altă parte, instanÅ£a a arătat că un raport al Institutului NaÅ£ional de Criminalistică dovedeÅŸte că muniÅ£ia ÅŸi pistoalele examinate în rapoartele de constatare tehnico-ÅŸtiinÅ£ifică "prezintă asemănări în ceea ce priveÅŸte modul de modificare, că atât cartuÅŸele cât ÅŸi pistoalele au fost modificate în scopul de a le schimba caracterul neletal, cu efect sonor ÅŸi cu scopul de a trage muniÅ£ie cu proiectil metalic cu caracter posibil letal".

Judecătorul a mai avut în vedere în motivarea deciziei ÅŸi înregistrările audio-video în mediul ambiental privind întâlnirile ÅŸi discuÅ£iile purtate de către Adrian Răducu Bică în salonul în care a fost internat după ce a fost împuÅŸcat, "din care au rezultat aspectele privitoare la motivul agresiunii, participanÅ£ii la aceasta ÅŸi modul de acÅ£iune".

"Raportat la circumstanÅ£ele reale ale săvârÅŸirii faptei, astfel cum au fost reÅ£inute mai sus, instanÅ£a subliniază gravitatea acuzaÅ£iei aduse inculpaÅ£ilor, desprinsă din modul presupus de operare, prin efortul conjugat al mai multor persoane, alegerea unei anumite locaÅ£ii ÅŸi supravegherea zonei, culegerea de informaÅ£ii referitoare la momentul ÅŸi locurile în care se află inculpaÅ£ii, înÅ£elegerile între aceÅŸtia de a-ÅŸi asigura sprijin, folosirea de arme letale în locuri publice", mai notează judecătorul în motivarea deciziei de arestare.

InstanÅ£a a mai arătat că dacă ar fi lăsaÅ£i în libertate, există riscul ca aceÅŸtia să reia activitatea infracÅ£ională, precizând totodată că au fost condamnaÅ£i sau sunt cercetaÅ£i penal pentru infracÅ£iuni similare, "dând astfel dovadă de o perseverenţă infracÅ£ională".

"Sub acest aspect instanÅ£a constată că în cauză existenÅ£a pericolului public rezultă din însuÅŸi pericolul social al infracÅ£iunii pentru care s-a început urmărirea penală ÅŸi s-a pus în miÅŸcare acÅ£iunea penală, avându-se în vedere reacÅ£ia publică la comiterea unor astfel de infracÅ£iuni îndreptate împotriva vieÅ£ii ÅŸi a integrităţii corporale ÅŸi posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare de către aceleaÅŸi persoane, în lipsa unei reacÅ£ii prompte ÅŸi eficiente faţă de cel bănuit ca fiind autor al unor asemenea fapte", a mai notat judecătorul în motivare.

În acest dosar, procurorii DirecÅ£iei de Investigare a InfracÅ£iunilor de Criminalitate Organizată ÅŸi Terorism (DIICOT) au reÅ£inut 29 de membri ai grupărilor Cămătarii ÅŸi Sportivii, după ce au făcut, în 22 februarie, 115 percheziÅ£ii la locuinÅ£ele suspecÅ£ilor, de unde au fost ridicate sume importante de bani, bijuterii, maÅŸini de lux ÅŸi droguri. O zi mai târziu, toÅ£i cei 29 de suspecÅ£i au fost arestaÅ£i preventiv.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracÅ£ionale. Astfel, în perioada 2008 - 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, "în scopul asigurării supremaÅ£iei la nivel infracÅ£ional în municipiul BucureÅŸti", situaÅ£ii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieÅ£ii ÅŸi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar ÅŸi a altor persoane.

De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârÅŸit infracÅ£iuni de violenţă, "generatoare de beneficii financiare substanÅ£iale", în urma recuperării unor împrumuturi de bani daÅ£i cu camătă.

În această cauză se fac cercetări faţă de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracÅ£ional organizat, tentativă de omor calificat ÅŸi deosebit de grav, lipsire de libertate, ÅŸantaj, nerespectarea regimului armelor si muniÅ£iilor, operaÅ£iuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri ÅŸi tulburarea gravă a ordinii ÅŸi liniÅŸtii publice.

Realitatea.net