Obiceiuri pentru a doua zi de PaÈ™te la catolici – stropitul fetelor È™i împodobitul porÈ›ilor
Data: 31-3-2013Peste un milion È™i jumătate de credincioÈ™i români romano-catolici, reformaÈ›i È™i evanghelici au sărbătorit ieri Învierea Domnului. Ca È™i la ortodocÈ™i, PaÈ™tele vine cu o serie de tradiÈ›ii È™i obiceiuri populare. Cele mai multe sunt asemănătoare, însă există È™i câteva care se diferenÈ›iază.
Cei mai mulÈ›i romano-catolici (circa 510 mii din 870) È™i reformaÈ›i (570 de mii din 600) locuiesc în Centru È™i Nord-Vest, regiuni în care s-au impus de-a lungul timpului o serie de obiceiuri preluate de la germani È™i maghiari.
Cel mai cunoscut este obiceiul udatului/stropitului, despre care reprezentanÈ›ii bisericii spun că ar avea rădăcini religioase È™i că datează de mai bine de două mii de ani, de când evreii i-au stropit cu apă pe adepÈ›ii lui Iisus care aduceau vestea Învierii. Unii etnologi sunt însă de părere că este vorba despre o tradiÈ›ie precreÈ™tină, practicată de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiÈ›ei Ostera, a fertilității È™i a primăverii.
Stropitul se practică în satele ardeleneÈ™ti în a doua zi de PaÈ™te. BăieÈ›ii tineri ÅŸi bărbaÈ›ii merg încă de dimineață să stropească fetele ÅŸi femeile cu apă sau cu parfum, pentru ca ele să rămână frumoase È™i proaspete pe tot parcursul anului. În unele zone obiceiul este restrâns doar la tineri. IniÈ›ial băieÈ›ii mergeau la casele felelor din sat cu găleÈ›i pline cu apă de izvor (simbol al purificării), ele ajungând să fie înlocuite în prezent cu sticluÈ›e cu apă de parfum. După ce sunt stropite, fetele îi răsplătesc pe băieÈ›i cu ouă roÈ™ii, prăjituri, cozonac, vin ÅŸi palincă.
De la maghiari a fost preluat obiceiul împodobirii porÈ›ilor fetelor nemăritate. În noaptea dinaintea PaÈ™telui tinerii din anumite zone ale Transilvaniei împodobesc porÈ›ile caselor unde locuiesc fete nemăritate. Unii folosesc doar crengi de brad, iar alÈ›ii confecÈ›ionează coroniÈ›e din crengi de brad È™i flori. Fetele, care pândesc noaptea la ferestre, pentru a È™ti pe cine să răsplătească a doua zi, le oferă tinerilor în ziua de PaÈ™te bucate sau bani. Stiriyahoo.com