News Mehedinti

Obiceiuri pentru a doua zi de Paște la catolici – stropitul fetelor și împodobitul porților

Obiceiuri pentru a doua zi de Paște la catolici – stropitul fetelor și împodobitul porților

Data: 31-3-2013

Peste un milion și jumătate de credincioși români romano-catolici, reformați și evanghelici au sărbătorit ieri Învierea Domnului. Ca și la ortodocși, Paștele vine cu o serie de tradiții și obiceiuri populare. Cele mai multe sunt asemănătoare, însă există și câteva care se diferențiază.

Cei mai mulți romano-catolici (circa 510 mii din 870) și reformați (570 de mii din 600) locuiesc în Centru și Nord-Vest, regiuni în care s-au impus de-a lungul timpului o serie de obiceiuri preluate de la germani și maghiari.

Cel mai cunoscut este obiceiul udatului/stropitului, despre care reprezentanții bisericii spun că ar avea rădăcini religioase și că datează de mai bine de două mii de ani, de când evreii i-au stropit cu apă pe adepții lui Iisus care aduceau vestea Învierii. Unii etnologi sunt însă de părere că este vorba despre o tradiție precreștină, practicată de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiței Ostera, a fertilității și a primăverii.

Stropitul se practică în satele ardelenești în a doua zi de Paște. Băieții tineri şi bărbații merg încă de dimineață să stropească fetele şi femeile cu apă sau cu parfum, pentru ca ele să rămână frumoase și proaspete pe tot parcursul anului. În unele zone obiceiul este restrâns doar la tineri. Inițial băieții mergeau la casele felelor din sat cu găleți pline cu apă de izvor (simbol al purificării), ele ajungând să fie înlocuite în prezent cu sticluțe cu apă de parfum. După ce sunt stropite, fetele îi răsplătesc pe băieți cu ouă roșii, prăjituri, cozonac, vin şi palincă.

De la maghiari a fost preluat obiceiul împodobirii porților fetelor nemăritate. În noaptea dinaintea Paștelui tinerii din anumite zone ale Transilvaniei împodobesc porțile caselor unde locuiesc fete nemăritate. Unii folosesc doar crengi de brad, iar alții confecționează coronițe din crengi de brad și flori. Fetele, care pândesc noaptea la ferestre, pentru a ști pe cine să răsplătească a doua zi, le oferă tinerilor în ziua de Paște bucate sau bani. Stiriyahoo.com