News Mehedinti

Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie

Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie

Data: 15-2-2013

În ultimii trei ani băncile au adunat pierderi de 3,4 mld. lei în condiţiile în care o cincime din credite au devenit neperformante. Banca Naţională a strâns rezultatele financiare pre­liminate ale celor 40 de in­stituţii de credit de pe pia­ţă şi a tras linie: pier­deri cumulate record de 2,12 mld. lei pe anul trecut, aproape triple faţă de 2011. În 2008 sistemul raportase cele mai mari câştiguri din istorie, peste 4,4 mld. lei. 2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregis­trat un rezultat negativ, aducând cea mai mare creştere a volumului pierderilor. 

Aceas­ta a fost consecinţa agravării pro­ce­sului de deteriorare a calităţii por­tofo­liilor de credite, dar şi a scă­derii sol­dului creditelor în condiţiile în care pro­ducţia de credite noi s-a pră­bu­şit, iar multe bănci au vândut pa­che­te de active devenite ne­perfor­mante. Rezultate negative au înregis­trat de­opotrivă bănci mari şi mici. În 2011 pierderile cumulate ale băn­cilor au însu­mat 777 mil. lei, iar în 2010 circa 516 mil. lei. 

Potrivit unor calcule pro­vi­zorii ale băncii cen­trale, la sfâr­şitul anului tre­cut ra­ta cre­ditelor ne­per­for­mante din sis­tem a urcat la 18,2%, cu aproa­pe pa­tru punc­te pro­cen­tua­le peste ni­ve­lul din anul pre­cedent.  

Mediafax.ro


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus