News Mehedinti

1500 KG  de peste confiscat la forntiera mehedinteana

1500 KG de peste confiscat la forntiera mehedinteana

Data: 23-10-2013

PoliÅ£iÅŸtii de frontieră mehedinÅ£eni au confiscat de la începutul anului peste 1500 de kilograme de peÅŸte provenit din activităţi de braconaj piscicol.

Somn, ÅŸalău, crap ÅŸi în ultima perioada cegă (sturion) au fost principalele specii de peÅŸte traficate de  braconieri din zona de frontieră către interiorul ţării. 

Pentru identificarea ÅŸi reÅ£inerea braconierilor ÅŸi persoanelor implicate în activităţi de transport fără documente legale a peÅŸtelui, poliÅ£iÅŸtii de frontieră mehedinÅ£eni au organizat peste 120 de  acÅ£iuni de supraveghere operativă pe linia combaterii braconajului piscicol  pe fluviul Dunărea între   localităţile Salcia ÅŸi ÅžviniÅ£a.  În urma acÅ£iunilor desfăşurate, poliÅ£iÅŸtii de frontieră mehedinÅ£eni au confiscat  1500 de  kilograme de peÅŸte din speciile somn, ÅŸalău, crap ÅŸi cegă(sturion) provenite din activităţi ilicite de pescuit ‚.

De asemenea 35 de persoane au fost descoperite ÅŸi sunt cercetate sub aspectul săvârÅŸirii unor infracÅ£iuni de braconaj piscicol, pescuit al sturionilor în alt scop decât pentru reproducÅ£ie sau deÅ£inere, comercializare ÅŸi transport al peÅŸtelui. Peste 38 de unelte de pescuit (plase monofilament, coÅŸuri metalice, cârlige tip ancoră, furci)  găsite asupra braconierilor ÅŸi folosite în activităţile  de pescuit ilegal au fost indisponibilizate ÅŸi introduse în camera de corpuri delicte.

De la pescuitul cu plase monofilament, la pescuitul cu ostia, prin greblare, la agăţat, la spotul de lumină în perioada de prohibiÅ£ie sau electric, metodele folosite de braconieri pentru capturarea peÅŸtelui sunt din cele mai  diverse ÅŸi cu atât mai nocive pentru resursele piscicole ale fluviului Dunărea.

DeÅŸi pescuitul sturionilor este interzis în mod expres pe parcursul unei perioade mai îndelungate de  timp, în ultima perioadă poliÅ£iÅŸtii de frontieră mehedinÅ£eni din cadrul Sectorului PoliÅ£iei de Frontieră PorÅ£ile de Fier II au întocmit mai multe lucrări penale unor persoane pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunilor de pescuit al sturionilor în alt scop decât pentru capturarea reproducătorilor vii, asupra acestora găsindu-se cantităţi însemnate de cegă.

 Persoanele găsite vinovate, riscă sancÅ£iunea amenzii penale cuprinse  între 6000 ÅŸi 10000 lei ÅŸi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă de la 1 la 3 ani.