News Mehedinti

Campania de depunerea cererilor unice de plata pe suprafata C2022

Data: 24-2-2022

Sub sloganul „Alături de fermieri, pentru o agricultură performantă”, APIA vine, ca de fiecare dată, în sprijinul acestora.  
Incepand cu data de 1 Martie,se demareaza Campania de primire a cererilor unice de plată pentru fermierii care și-au arătat intenția de a beneficia de sumele aferente schemelor prevăzute pentru anul în curs. Perioada în care aceștia pot depune cererile este 1 martie – 16 mai 2022.
„În acest sens, ca element de noutate, aduc în atenție faptul că începând cu 15 februarie a.c., fermierilor noștri le stă la dispoziție aplicatia IPA on-line, oferindu-le posibilitatea digitizării din timp a parcelelor Agricole” precizeaza directorul executiv al APIA Centrul Judetean Mehedinti, doamna Mihaela Loredana Gherasimescu.

Un alt element de noutate, in acest an, îl reprezintă modalitatea de utilizare a semnăturii electronice. Astfel, toți fermierii care dețin semnătură electronică vor putea depune la APIA cererile semnate în format digital. În acest sens, ca element în procedură, este necesar să fie notificat funcționarul APIA desemnat să gestioneze cererea, despre intenția de a semna electronic. Semnătura electronica trebuie aplicată pe cererea unică de plată, al cărei formular poate fi descărcat din aplicația IPA on-line, la data depunerii. Angajamentele și declarațiile ce sunt parte a cererii unice de plată vor fi semnate tot electronic, la aceeași dată.

De asemenea, doamna Gherasimescu Mihaela Loredana precizeaza ca fermierii trebuie să verifice împreună cu reprezentanții primăriei pe raza administrativă a căreia se află terenul pentru care se depune cererea situația înscrierii în Registrul Agricol a acestuia, si sa permita primăriei să comunice catre APIA adeverința necesară.

Reiterând faptul că APIA rămâne un partener loial și de încredere pentru fermieri, directorul APIA, doamna Gherasimescu Loredana, reaminteste schemele și măsurile care pot fi accesate în anul 2022, respectiv:
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă (PR), plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tineri fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic;
Măsurile compensatorii de dezvoltare rurala:
* Masura 10 – Agromediu și climă;
* Masura 11 – Agricultură ecologică;
* Masura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrangeri naturale sau alte constrângeri specific;
Ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.

Informatii detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/ măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală pot fi consultate la Centrele județene/locale APIA și pe site – ul www.apia.org.ro.
Doamna director a reinterat si faptul ca pentru a putea beneficia de plata subvențiilor, fermierii au obligația respectării cerințelor legale în materie de gestionare  a standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu. Astfel, fermierii vor fi verificați,  iar dacă se constată că pe terenul pentru care se primește subvenție  se confirma un incendiu, acestia  sunt  obligati să facă dovada dacă focul a fost pus intenționat ori s-a declanșat din alte surse. În cazul în care arderea a fost provocată din cauze necunoscute, iar fermierul prezinta la APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii incendiului copia sesizării inregistrata la poliţia locală la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau, unde este cazul, la  Detaşamentul de Pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (Primărie), acesta nu va fi sancționat.  In caz contrar  se aplica sanctiuni administrative  ajungand  chiar pana la excluderea fermierilor de la plata subventiilor.

Noi suntem Echipa APIA, mereu alături de fermieri!Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus