News Mehedinti

De ce WPC-ul de 130 lei nu poate fi WPC adevărat

Data: 3-5-2022

Ar putea fi o imagine cu pisică

Suntem intrebati in ultima perioada de ce preturile profilelor WPC produse de Bencomp in fabrica din Buzau sunt atat de mari. « Comparativ cu ce ? » intrebam si noi, in loc de raspuns…

Intr-adevar, intotdeauna cand vrei sa faci o comparatie, trebuie sa ai grija sa compari «mere cu mere», altfel risti sa ajungi la o concluzie eronata si sa iei decizii de achizitie pe care le vei regreta in scurt timp (mult mai repede decat ti-ai fi inchipuit, de obicei 😢). 

Wpc-ul de 130 lei/mp este un material produs È™i adus din China. Un preÅ£ de 130 lei la raft înseamnă 109 lei + TVA , adică 22 euro + TVA/ mp.   PreÅ£ul transportului din China a ajuns la 12500 USD/container, echivalent cu 10 dolari /mp  sau 9.42 euro/mp .    

Considerând un adaos comercial de 10% (deÅŸi adaosurile comerciale uzuale ale unui revânzator sunt evident mai mult decât duble), rezultă că preÅ£ul maxim de achiziÅ£ie din China ar trebui să fie (22- 10%) - 9.42 = 10.58 euro/ mp.     

Într-un mp de wpc mediocru calitativ, preÅ£urile internaÅ£ionale ale energiei ÅŸi  polimerului sunt de 7 euro/ mp, ceea ce înseamnă că lemnul, aditivii antimucegai, antiUV, coloranÅ£ii, aditivii de procesare ÅŸi manopera costă 3.58 euro/mp, fără a lua în calcul vreun profit al producătorului de profile wpc.   

Dacă luăm în calcul o manoperă medie (în China salariul net în industrie a ajuns la 800 dolari pe lună), de 4 euro/ mp deck, rezultă că producătorul chinez primeÈ™te gratis aditivii, lemnul ÅŸi lucrează fără profit.    

Singura explicaÅ£ie logică  a unui preÈ› atât de scăzut o reprezintă un conÅ£inut de polimer  la cel mult jumătate din conÅ£inutul unui deck de calitate ÅŸi, de asemenea,  lipsa aditivilor care conferă o garanÅ£ie reală la ultraviolete, umiditate ÅŸi mucegai, aditivi care costă mai mult decât lemnul ÅŸi polimerul la un loc.  

ConsecinÅ£ele unei astfel de achiziÅ£ii se vor vedea în cel mult doi ani,  când deckul de 130 lei/mp începe să se crape de la soare, să se umfle de la umiditate ÅŸi să se deformeze de la reÅ£eta cu polimer insuficient sau slab calitativ.    Acest lucru se întâmplă după ce clientul a plătit deja manopera de montaj , transportul ÅŸi evident materialul care nu a rezistat decât o vară.   

Concluzia : înainte de a decide să faceÅ£i o astfel de ”economie” studiaÅ£i recenziile referitoare la materialul suspect de ieftin ÅŸi încercaÅ£i să luaÅ£i legătura cu persoane care l-au pus în operă de cel puÈ›in doi ani.  

Åži, la fel de important,  citiÅ£i cu atenÅ£ie la ce anume se referă garanÅ£ia oferită de revanzator ! De multe ori garanÅ£ia se referă la atacul termitelor sau la menÅ£inerea aspectului dacă spălaÅ£i deckul imediat după ce a fost murdărit, ÅŸi nu la rezistenÅ£a mecanică  la intemperii si diferentele de temperatura vara-iarna.     

Făcând o paralelă,  dumneavoastră aÅ£i cumpăra ( ÅŸi mânca) o ciorbă de  periÈ™oare care costă doar 3 lei?   

Sunt prea sărac să îmi cumpăr lucruri ieftine!

Mai multe despre lemnul compozit WPC produs in Romania de BENCOMP aici: www.lemn-compozit.ro