News Mehedinti

Iată cauzele care au condus la falimentul Regiei Autonome – Firma care se ocupă de insolvenţă a dat câteva exemple în acest sens

Iată cauzele care au condus la falimentul Regiei Autonome – Firma care se ocupă de insolvenţă a dat câteva exemple în acest sens

Data: 7-11-2013

Zilele celor vinovaţi, implicaţi în intrarea RAAN Mehedinţi în insolvenţă, sunt numărate. Firma de specialitate ce se ocupă de insolvenţă a descoperit marile tunuri date de către firme private şi personalul din interiorul RAAN ce au pus întreprinderea pe butuci.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este prima regie din România care a intrat în insolvenţă. Datoriile acumulate de către RAAN, la data de 30.06.2013, se ridică la fabuloasa sumă de 924.023.593 de lei, datorie în contextul în care, în ultimii trei ani, cifra de îndatorare a crescut în mod alarmant, în anul 2010 avea o valoare de 778.514.822 de lei, iar în 2011 a scăzut puţin, la 667.141.509 lei, iar de aici până la faliment puteţi face şi dumneavoastră singuri calculul. 

Raportul pus la punct de firma care se ocupă de insolvenţa RAAN scoate la iveală amănunte cutremurătoare, depistându-se şi cele trei cauze care au dus la intrarea în insolvenţă a celui mai renumit combinat chimic din România, cel care produce apă grea pentru Cernavodă. 
Principalele trei motive sunt: investiţii ineficiente, „Instalaţia de evacuare şlam dens a zgurii şi cenuşii“ - la Sucursala Romag Termo, a cărei valoare de licitaţie a fost iniţial de 172.603.323 de lei pe ISPE Timişoara, licitaţie adjudecată de firma omului de afaceri Georgică Cornu, societatea Confort SA, dar a cărei sumă de realizare a ajuns în anul 2010 la 341.173.334,98 lei, din care RAAN Mehedinţi a şi achitat suma de 274.417.361 de lei fără TVA, dar firma Confort SA a realizat lucrări de mântuială şi, după ce a încasat suma specificată mai sus, firma omului de afaceri a intrat în faliment. RAAN nu îşi poate recupera prejudiciul. Cu toate că suma a fost dublată, în prezent instalaţia este într-o stare precară şi nu poate primi autorizaţiile necesare de funcţionare. RAAN Mehedinţi este obligată în aceste clipe de faliment, pentru a se salva, să refacă instalaţia. 
Motivul 2: Supraîndatorarea regiei. De la 667.141.509 lei - în 2011, la 924.023.593 de lei în 2013, fapt ce a condus la acumularea de majorări şi penalităţi, pe un management defectuos. În special, cuantumul datoriilor a crescut într-un mod alarmant în perioada 31.12.2011 - 30.06.2013 obligaţii restante ale RAAN către furnizori, dar cu informaţii de recepţie îndoielnice. 

Cel de-al treilea şi ultimul motiv ce a dus RAAN Mehedinţi în pragul de a se închide sunt trecute la „alte cauze“: neîncasarea creanţelor, provenite de la neîncasarea facturilor de la energie termică, neîncasarea creanţelor provenite de la facturile de energie electrică şi faptul că în ultima perioadă principalul produs al RAAN, adică apa grea, la data de 30.06.2013, avea o valoare pe stoc de numai 294.666.915 lei, bani prea puţini să acopere întreaga datorie.

Serviciile speciale ale statului au ridicat munţi de documente de la birourile regiei, au emis zeci de citaţii pe numele foştilor oameni din conducerea RAAN, către contabili, recepţioneri, magazioneri, dar şi directori numiţi politic în perioada menţionată mai sus, şi se aşteaptă şi în baza acestei ultime concluzii, prezentată în cele trei fotografii ataşate, luarea deciziilor legale şi pedepsirea celor vinovaţi. GDS.ro 


Galerie fotoUrmare a numarului tot mai mare de comentarii care contineau un limbaj neadecvat, administratorul acestui site a decis sa modereze absolut toate mesajele/postarile/comentariile exprimate de catre cititorii www.news-mehedinti.ro. Ne rezervam dreptul de a nu posta comentariile care care jignesc editorii, pe ceilali comentatori, site-ul in sine sau terte persoane, contin cuvinte obscene si jignitoare, fac publicitate altor site-uri, produse ori servicii, fara a avea o relevanta directa cu subiectul articolului, nu au relevanata pentru articolul postat, contin atacuri personale la adresa altor persoane.

comments powered by Disqus