News Mehedinti

Incendiu izbucnit într-un apartament din municipiul Dr. Tr. Severin din cauza unui reșou electric

Incendiu izbucnit într-un apartament din municipiul Dr. Tr. Severin din cauza unui reÈ™ou electric

Data: 30-10-2013

Un incendiu, într-un apartament din municipiul Dr.Tr.Severin, a izbucnit din cauza folosirii necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire electrice. Pompierii din cadrul ISU „Drobeta” au fost solicitaÅ£i să intervină pentru stingerea acelui  incendiu.

Inspectoratul pentru SituaÅ£ii de Urgenţă „Drobeta” al judeÅ£ului MehedinÅ£i a fost solicitat să intervină, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe str. Veterani, bl.G4,  la un incendiu izbucnit într-un apartament situat la etajul 1.

Două echipaje de pompieri, cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială cu apă şi spumă, s-au deplasat, imediat, la faţa locului, unde au constatat că incendiul a fost stins de către proprietară. Pompierii au acţionat pentru ventilarea apartamentului inundat cu fum, precum şi pentru cercetarea şi stabilirea cauzei probabile de izbucnire a incendiului.

Incendiul a distrus numai un reÅŸou electric ÅŸi materiale textile (îmbrăcăminte), însă, dacă nu era stins la timp, putea produce pagube materiale importante ÅŸi chiar victime. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost determinată de scurtcircuitul electric produs la un reÅŸou confecÅ£ionat artizanal, neizolat corespunzător.

Sfaturile pompierilor pentru mehedințeni

Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit de producere a incendiilor, din cauza puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, ştechere etc.).

O cauză frecventă de izbucnire a incendiilor, în acest sezon, este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire ÅŸi a instalaÅ£iilor electrice. Pentru a evita producerea unor evenimente negative, trebuie luate următoarele măsuri:

 - Nu vor fi utilizate instalaÅ£ii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaÅ£ii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;

 - ReparaÅ£iile la instalaÅ£iile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;

 - NU vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora;

 - NU vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate;

 - NU aÅŸezaÅ£i aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile!

 - DecuplaÅ£i aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinÅ£a sau de a adormi!

 - NU lăsaÅ£i niciodată copiii nesupravegheaÅ£i cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcÅ£iune!