News Mehedinti

RAAN are la dispoziţie un an să îşi revină

RAAN are la dispoziÅ£ie un an să îÅŸi revină

Data: 30-10-2013

Un an, acesta este timpul-limită de care administratorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin dispune pentru a repune regia pe picioare. 

Este aproape imposibil ca RAAN să scape de faliment cu o datorie de aproape 200 de milioane de euro. Ion Tudor, administratorul firmei de insolvenţă, spune că, având în vedere situaÅ£ia în care se află regia, timpul este prea scurt. În prezent, RAAN este în incapacitatea de a mai plăti vreo factură ÅŸi sunt câteva luni bune de când nu s-a mai achitat nimic către clienÅ£i.

Firmele cu care regia a avut de-a lungul timpului numeroase contracte păguboase pot să îÅŸi ia gândul că se vor mai vedea cu banii în conturi. În vara acestui an, executorii judecătoreÅŸti au pus sechestru pe o mare parte din bunurile RAAN. Singura veste bună este aceea că, prin implicarea Consiliului JudeÅ£ean MehedinÅ£i, municipiul Drobeta Turnu Severin nu va rămâne în această iarnă fără apă caldă ÅŸi căldură.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, s-a arătat îngrijorat de situaÅ£ia acestor executări silite, declarând că acestea ar putea pune în pericol desfăşurarea activităţii regiei: „Dat fiind statutul RAAN de unitate de interes strategic, considerăm că pericolul major generat de astfel de acÅ£iuni poate aduce atingere directă ramurilor strategice ale economiei naÅ£ionale, în speţă al interesului naÅ£ional“. 

Pentru a se proteja de creditori ÅŸi furnizori, în luna septembrie, guvernul a stabilit intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, păstrând însă dreptul acesteia de a-ÅŸi conduce activitatea, de a administra ÅŸi de a dispune de bunurile din proprietatea sa. 

„Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ÅŸtiut faptul că în instalaÅ£iile RAAN - sucursala ROMAG PROD - se vehiculează 500 de tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal ÅŸi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producÅ£iei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenÅ£e negative asupra mediului ÅŸi sănătăţii populaÅ£iei din zonă, cu efecte transfrontaliere“, se arată în actul normativ. 

Firma care se ocupă de insolvenÅ£a RAAN este SCP Tudor & AsociaÅ£ii SPRL, iar misiunea pe care o are nu este simplă. Ion Tudor, administratorul judiciar, trebuie să găsească soluÅ£ii de redresare în maximum un an, astfel regia va intra în faliment. 

„De aproximativ o lună, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în insolvenţă, o insolvenţă dorită, o insolvenţă existentă, aÅŸ spune, cu mult înainte de recunoaÅŸterea ei de către Tribunalul MehedinÅ£i prin deschiderea procedurii, dar pentru care nu a existat un cadru legislativ. Deschiderea insolvenÅ£ei s-a făcut cu intenÅ£ia de reorganizare, intenÅ£ie la care am subscris ÅŸi noi cei de la Tudor & AsociaÅ£ii ÅŸi ne aflăm aici cu intenÅ£ia de a reorganiza activitatea regiei ÅŸi în nici un caz nu se va pune problema intrării în faliment a RAAN. De ce spun aceasta? În principal, din mai multe considerente: în primul rând, este caracterul de regie naÅ£ională cu un specific aparte pentru economia ţării noastre. În al doilea rând, aÅŸ discuta de aspectele ce Å£in de natura socială a activităţii pe care o desfăşoară RAAN în acest moment, fiind cel mai mare angajator din judeÅ£ul MehedinÅ£i ÅŸi industria conexă ce Å£ine de regie determină, de asemenea, venituri în lanÅ£ pentru cei care lucrează în această activitate“, spune Ion Tudor. 

Într-un an, firma de insolvenţă va trebui să găsească sursele necesare pentru acoperirea costurilor curente, dar ÅŸi să creeze profit din care să plătească creditorii înscriÅŸi pe tabloul de creanÅ£e. A.G – gds.ro