News Mehedinti

Gest FĂRĂ PRECEDENT al unui CAMPION OLIMPIC

Gest FĂRĂ PRECEDENT al unui CAMPION OLIMPIC

Data: 27-2-2013

Rusul Saghid Murtazaliev, campion olimpic la lupte libere în 2000, la Sydney, a decis să returneze medalia de aur cucerită în Australia, în semn de protest faţă de excluderea acestei discipline din programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediţia 2020.

"Decizia de a returna medalia olimpică nu a fost uşoară. Însă, după ce am reflectat îndelung, am hotărât să urmez exemplul legendarului luptător bulgar Valentin Iordanov", se precizează într-o scrisoare adresată de luptătorul rus preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge.

Într-o declaraţie acordată agenţiei ruse RIA-Novosti, Murtazaliev a precizat: "Fac acest gest în semn de protest faţă de recomandarea adoptată de Comitetul Executiv al CIO privind excluderea luptelor din programul olimpic".

Luptătorul rus, care a cucerit aurul la categoria -97 kg, s-a inspirat din gestul bulgarului Valentin Iordanov, medaliat cu aur la JO de la Atlanta (1996) şi actualul preşedinte al Federaţiei Bulgare de Lupte, care consideră acest sport unul fundamental pentru Jocurile Olimpice. Iordanov, în al cărui palmares mai figurează şapte titluri de campion mondial, a anunţat săptămâna trecută că va returna medalia cucerită la Atlanta, pentru a protesta împotriva excluderii luptelor din programul olimpic.

Decizia CIO a produs stupoare în Rusia, ţară care a cucerit peste 80 de medalii olimpice de aur la lupte, în cursul istoriei, 4 dintre ele la JO de la Londra, din vara anului trecut.

Rusul Aleksandr Karelin, considerat cel mai bun luptător din istorie, triplu campion olimpic la greco-romane şi care nu a fost învins timp de 13 ani, a legat decizia CIO de hegemonia ţării sale în acest sport.

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov, a asigurat la rândul său că îi va trimite o scrisoare lui Jacques Rogge pentru a-l face să-şi schimbe opinia în legătură cu excluderea luptelor.

Totodată, Kremlinul a anunţat recent că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va aborda acest subiect cu Rogge în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al CIO care va avea loc în luna mai, la Sankt Petersburg.

Autorităţile de la Moscova consideră că ingerinţa politicului în arena olimpică este inadmisibilă, dar lasă să se înţeleagă că Putin s-ar putea face ecoul reacţiei negative pe care decizia de excludere a luptelor a produs-o în ţara sa.

Realitatea.net