News Mehedinti

UN SEVERINEAN SE ALĂTURĂ LUI REGHE ŞI PIŢI ÎN CAMPIONATUL SAUDIT!

UN SEVERINEAN SE ALĂTURĂ LUI REGHE ŞI PIŢI ÎN CAMPIONATUL SAUDIT!

Data: 6-1-2015
Antrenorul severinean Valeriu TIŢA(foto - în stânga) a început 2015 cum nu se putea mai bine. Chiar în primele zile ale noului an acesta a căzut de comun acord cu oficialii unui club de fotbal din Arabia Saudită. Tehnicianul care pe 22 aprilie va împlini 49 de ani se alătură lui Cosmin OLĂROIU(selecţionerul Arabiei Saudite), Laurenţiu REGHECAMPF(Al-Hilal Ryadh), Victor PIŢURCĂ(Al-Ittihad Jeddah) şi Eusebiu TUDOR(Al-Shoalah) în Liga Pro din Arabia Saudita, preluând clubul Al Orubach. La mijlocul campionatului aceştia ocupă poziţia a unsprezecea, seria fiind compusă din paisprezece echipe. La Al Orubach, Valeriu TIŢA i-a luat locul antrenorului francez Laurent BANIDE, cel care în 2010 a condus AS Monaco. Astfel, colonia tehnicienilor români din Arabia Saudită a crescut la cinci, iar campionatul format din paisprezece echipe va fi condus în retur în proporţie de 35% de către antrenori români.

Valeriu TIŢA a antrenat în România doar echipe mehedinţene. Ultima dată în 2009 pe FC Drobeta, aceştia activând în seria a II-a a ligii secunde, în Liga a III-a pe CS Dierna Orşova şi CS Minerul Mehedinţi Valea Copcii, iar în Campionatul Judeţean Mehedinţi a antrenat Clubul Sportiv Termo Dr. Tr. Severin. Acesta are ştate vechi în fotbalul arab şi antrenează în Golf de şase ani, timp în care a pregătit în Siria atât echipe de club, cât şi echipa naţională, a activat în Liban, în Kuweit, în Iordania şi în Emiratele Arabe Unite, conducând următoarele cluburi: Al Ittihad Aleppo(Siria), Al Shorta Dammasc(Siria), Al Naser Ardiya(Kuweit), Al Sharjah(Emiratele Arabe Unite), Al Faisaly Ammam(Iordania) şi Al Safa Beirut(Liban). Tehnicianul originar din Dr. Tr. Severin a devenit un nume cu adevărat important în fotbalul arab în anul 2010, după ce a câştigat CUPA ASIEI AFC cu formaţia siriană Al Ittihad Aleppo, competiţia asiatică fiind echivalentul "Europa League" de pe continentul nostru. CUPA ASIEI AFC nu este cea mai de preţ competiţie, dar este printre puţinele trofee obţinute de către antrenorii români în Orientul Mijlociu. În plus, severineanul şi-a trecut în palmares o viaţă într-o lume unde combustibilul este mai ieftin decât apa şi femeile pot purta pantaloni scurţi, atâta timp cât au faţa acoperită.

Ca fotbalist Vali TIŢA a evoluat în România chiar şi în prima ligă. A jucat pentru AS Drobeta între anii 1984 şi 1990, avandu-l ca antrenor pe Ilie BALACI în sezonul 1989-1990, an în care au fost aproape să promoveze pe AS Drobeta în primul eşalon fotbalistic al ţării. În 1991 TIŢA părăsea echipa care l-a format pentru a juca la Corvinul Hunedoara, club ce evolua la acea vreme în prima ligă din România. După două sezoane la Hunedoara, acesta pleacă în Maroc, fiind transferat în nordul Africii chiar de Ilie BALACI, cel care îşi începuse pe atunci periplul în ţările arabe. Astfel în 1993 Vali TIŢA a plecat din ţară cu direcţia Casablanca şi a devenit primul fotbalist severinean care evolua în afara Europei. A fost curajos pentru alegerea făcută, mai ales că în acele vremuri singura analogie cu oraşul marocan era melodia lui Jessica Jay. A jucat în campionatul din Maroc timp de cinci ani, pentru Olympique Casablanca, Raja Casablanca şi MAS Fez, cucerind de trei ori Campionatul Marocului, de două ori Cupa Naţională şi tot de două ori a câştigat Cupa Ţărilor Arabe. În anul 1998 s-a întors la Drobeta unde şi-a încheiat cariera de jucător. În noiembrie 2012 tehnicianul a acordat un amplu interviu pentru ProSport, iar printre altele a povestit transferul la Olympique Casablanca, "Nea Ilie Balaci m-a dus acolo. Am jucat cinci ani şi apoi am venit în România să-mi iau licenţa de antrenor. Lumea deja ştia de mine şi a fost uşor să mă întorc şi să-mi găsesc de lucru ca antrenor". TIŢA a revenit în Maroc chiar la MAS Fez, devenind primul antrenor originar din Mehedinţi care a pregătit o echipă din străinătate.


Alături de tehnicieni cu CV-uri impresionante, antrenorii ro­­mâni au un loc bine stabilit în ţările arabe. Cosmin OLĂROIU, Ion MARIN, Răzvan LUCESCU, Laurenţiu REGHECAMPF, Victor PIŢURCĂ sau severineanul nostru Valeriu TIŢA sunt doar câteva exemple. În trecut au fost Ilie BALACI, Mircea RĂDULESCU sau Anghel IORDĂNESCU. Chiar dacă mulţi consideră că fotbalul din ţările arabe te scoate din radarul marilor echipe europene, Valeriu TIŢA este de părere că antrenorii români nu au de ce să regrete alegerile făcute. Tot în interviul pentru ProSport din noiembrie 2012 acesta a spus: "Un exemplu este Cosmin OLĂROIU, care este în top class aici. Îşi poate alege ce echipă vrea din cele mai importante ţări din Golf. Lumea îl cunoaşte şi este perceput ca unul dintre antrenorii foarte buni de aici. Pentru ce să se întoarcă în România? Aici merge cu Ferrari, are o vilă cu piscină, lumea îl iubeşte şi este apreciat de toţi".

Foto-Text: PETRE VIRGIL VUCEA